trygonometria
pochodna2: hej, szybkie pytanko:
w jaki sposób wyznaczyć cos 15o? ze wzorów redukcyjnych? jeśli tak − w jaki sposób? z góry
dzięki za pomoc.
17 mar 20:13
Braun:
| | √6+√2 | |
cos(15o)=cos(45o−30o)= |
| |
| | 4 | |
17 mar 20:16
Janek191:
cos 15
o = cos ( 45
o − 30
o) =
i odpowiedni wzór
17 mar 20:17
pochodna2: dziękuję
17 mar 20:18
Odpowiedzi na debilne pytania: 15 = 45 − 30
kombinuj dalej
17 mar 20:22
Odpowiedzi na debilne pytania: wszystko ci trzeba na tacy podawac

17 mar 20:22
pochodna2: irytujesz mnie ostatnio koleżko, mimo że rzadko tu bywam.
17 mar 20:39
daras: a ty mnie irytujesz, czy możesz jeszcze rzadziej tutaj bywac ?
17 mar 20:41
pochodna2: owszem, przepraszam za moją niewiedzę, żegnam w takim razie.
17 mar 20:42
Mila:
pochodna nie przejmuj się komentarzami tych dwóch Panów, wszystkim dokuczają jednakowo.
Jeśli masz jeszcze problem to pisz.
cos(15
o)= cos(45
o−30
o)= cos 45*cos30+sin45*sin30=
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6 | | √2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
17 mar 21:23
daras: ale czy na zawsze ?
18 mar 10:25