Wielomiany
Paweł: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x+1, x+2, x+3, daje odpowiednio reszty 1, 2, 3. Wyznacz
resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez iloczyn (x+1)(x+2)(x+3).
Mógłby ktoś rozwiązać i powiedzieć mi jaki jest wynik? Absolutnie nie jestem pewien czy dobrze
rozwiązałem. Mi wychodzi że a = 0, c = 0, b = −2. Więc reszta to −2x. Jakoś mi to nie pasuje..
dlatego chciałbym się upewnić

Z góry dzięki.
17 mar 20:08
Metis: Twierdzenie o rozkładzie wielomianu.
17 mar 20:11
Braun:
W(1)=1
W(2)=2
W(3)=3
W(x)=(x−1)(x−2)(x−3)Q(x)+R(x) gdzie R(x) jest postaci ax2+bx+c
a+b+c=1
4a+2b+c=2
9a+3b+c=3
=====================
17 mar 20:12
Braun:
W(−1)=1
W(−2)=2
W(−3)=3
W(x)=(x+1)(x+2)(x+3)Q(x)+R(x) gdzie R(x) jest postaci ax2+bx+c
a−b+c=1
4a−2b+c=2
9a−3b+c=3
=====================
17 mar 20:13
Braun:
Drugi mój post jest prawidłowy, pierwszy do usunięcia.
17 mar 20:17
Paweł: No dokładnie w ten sposób zrobiłem. Tylko znając życie jak głupek wyrąbałem się przy układzie
równań, stąd też prośba o sprawdzenie zgodności odpowiedzi
17 mar 20:18