matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema
M.:
Wyznacz ekstrema funkcji f a) f(x)=1/2x
4
+x
2
−3 b)f(x)=x
4
−8x
2
+6
17 mar 19:53
Olo:
podstaw t i wyznacz p i q
17 mar 19:55
Olo:
t = x
2
−b
p =
2a
−Δ
q =
4a
17 mar 19:56
M.:
ale to ma być z pochodnej ...
17 mar 19:56
M.:
pomocyyy
17 mar 20:00