pierwiasteczki
Olo: (3+2
√2)
x + (3−2
√2)
x = 34
| | 1 | |
(3+2√2)x + |
| = 34 |
| | (3+2√2)x | |
t = (3+2
√2)
x
t + 1/t = 34 / *t
t
2 − 34t+1 = 0
Δ = 1556 − 4 = 1152
| | 34 − 24√2 | |
t1 = |
| = 17−12√2 |
| | 2 | |
t
2 = 17+12
√2
i teraz mam problem bo nie mam jak przyrównać tego
(3+2
√2)
x = 17+12
√2 v (3+2
√2)
x = 17−12
√2
Może w zadaniu jest błąd? Bo jakby było zamiast siedemnastki, osiemnaście by się wyciągnęło 6
chyba. albo ja cos robie zle?
17 mar 19:52
ICSP: 17 + 12√2 = (3 + 2√2)2
17 mar 19:54
Olo: aa dzieki
17 mar 19:56
Olo: a co z tym drugim pierwiastkiem?
17 mar 19:57
ICSP: analogicznie
17 − 12√2 = (3 + 2√2)−2
17 mar 20:01