ze zbioru
Jednorożec michał: Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno 3 cyfry i tworzymy liczbę trzycyfrową . Ile
jest możliwości utworzenia liczby podzielnej przez 3
Proszę o pomoc, jest jakiś na to sposób ? Nauczycielka każe wypisywać, a toć to wieki będzie
trwało więc proszę o pomoc
17 mar 19:47
Jednorożec michał: @up
17 mar 20:25
Mila: Suma trzech liczb ( tu cyfr) będzie podzielna przez 3 jeżeli:
a) dodamy trójkę cyfr, które dzielą się przez 3, (reszta 0)
ozn.(r0,r0,r0) gdzie każda ze zbioru Z0= {0,3,6,9}
(0 nie może wystąpić jako pierwsza cyfra)
b) dodamy trójkę cyfr, które dają resztę 1 po podzieleniu przez 3:
(r1,r1,r1) − każda ze zbioru Z1={1,4,7}
c) dodamy trójkę cyfr, które dają resztę 2 po podzieleniu przez 3:
(r2,r2,r2) każda ze zbioru Z2={2,5,8}
d) dodamy trójkę cyfr:
(r0,r1,r2) odpowiednio ze zbioru Z0,Z1,Z2
(0 nie może wystąpić jako pierwsza cyfra)
================================
Licz.
Jeśli masz odpowiedź w książce , to podaj.
17 mar 20:39
Jednorożec michał: Niestety nie mam, było to zadanie wymyślone przez nauczycielkę .
17 mar 20:44
Mila:
Jeśli zrozumiałes zasadę, to licz.
17 mar 20:46