trapez
Blue: Długości podstaw trapezu są równe 6 i 9, a ramiona mają długości 2 i 4. Oblicz cosinusy kątów
tego trapezu.
Może jakaś podpowiedź

17 mar 19:45
Janek191:

Może jest tak ?
17 mar 20:09
jakubs: Zacznij od wyznaczenia przekątnych i oczywiście od dobrego rysunku.
17 mar 20:12
Janek191:
6 − x = 9 − y
y − x = 3
y = x + 3
więc
h
2 + ( x + 3)
2 = 16
h
2 + x
2 = 4
−−−−−−−−−
x
2 + 6 x + 9 − x
2 = 12
6 x = 3
x = 0,5
y = 3,5
17 mar 20:14
Janek191:
6 − x = 9 − y
y − x = 3
y = x + 3
więc
h
2 + ( x + 3)
2 = 16
h
2 + x
2 = 4
−−−−−−−−−
x
2 + 6 x + 9 − x
2 = 12
6 x = 3
x = 0,5
y = 3,5
17 mar 20:15
Blue: Ale dziwny ten trapez

To już wyjaśnia, dlaczego x mi wychodziło ujemne ... Dzięki wielkie!
17 mar 20:20
Mila:

CE||AD
α+δ=180
β+γ=180
W ΔCEB: z tw. cosinusów:
2
2=3
2+4
2−2*3*4 cosβ
W ΔCEB: z tw. cosinusów:
4
2=2
2+3
2−2*2*3 cosα
| | −1 | |
cos α= |
| z tego wniosek, że α− kat rozwarty i rysunek ma wyglądać tak jak u Janka |
| | 4 | |
| | 1 | |
cosδ= |
| i α− kąt ostry. |
| | 4 | |
17 mar 20:25
Janek191:
cd.
| | 7 | |
cos γ = ( 180o − α ) = − cos α = − |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
cos δ = cos ( 180o − β) = − cos β = − |
| |
| | 4 | |
17 mar 20:35
jakubs: Mila świetny pomysł
17 mar 20:37
Blue: Mila dzięki również Tobie, Janek nie musiałeś, już sobie poradziłam
17 mar 20:39