Stereometria
Polityk: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o podstawie równej 2 i ramionach
długości 4. Pole powierzchni bocznej wynosi 20. Oblicz cosinusy między przekątnymi sąsiednich
ścian bocznych poprowadzonemu z wierzchołków podstawy.
Obliczyłem że wysokość jest równa 5, ale kompletnie nie wiem o jaki kąt pytają
17 mar 19:24
dero2005:
17 mar 20:10
Polityk: Dzięki
17 mar 20:35
Polityk: Wyszło mi że α≈9stopni
Ale nie mam pojęcia jak obliczyć β (leży na trójkącie o bokach √34,√41,4(?))
17 mar 20:55
dero2005:
2
2 = (
√41)
2+(
√41)
2 − 2*
√41*
√41cosα
4 = 41+41−82cosα
4 = 82 − 82cosα
82cosα = 78
α = 17
o58'
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
2 = (
√29)
2 + (
√41)
2 − 2*
√29*
√41cosβ
16 = 70−2
√1189cosβ
β = 38
o27'
17 mar 21:12
Polityk: Jeszcze raz dzięki
17 mar 21:57