a
ObaMa: Pierwiastki x1,x2,x3 i x4 rownania x
4 − 5x
2+ 4 = 0 NIE MOGĄ spełniać warunku:
A. x1 + x2 + x3 + x4=0
B. x1x2 − x3x4 = 0
t=x
2
t
2 − 5t +4 = 0
Δ=25−16 = 9
√Δ = 3
t1 = 5−3/2 = 1
t2 = 5+3/2 = 4
(t−1)(t−4) = 0
(x
2−1)(x
2−4) = 0
x1=1
x2=−1
x3=2
x4=−2
A. odrazu odpada
a cała reszta nie spełnia ... a nie spełniać ma tylko jedno
B. = −1*1− (−2)*2= 3 itd
Mógłby ktoś naprowadzić/ wskazać błąd? Proszęę : ))
17 mar 19:12
Metis: Dobrze przepisałeś/as C) ?
17 mar 19:29
ObaMa: powinno być x1x2/x3x4 = 0
17 mar 19:30
Metis: No to z automatu C...
W twoich rozwiązaniach nie ma 0, wiec ułamek się nie wyzeruje...
17 mar 19:32
ObaMa: dziękuję ślicznie
17 mar 19:48