granica ciągu
Pawełek: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
an=(5n−4n)/(5n+4n)
czy też
an=(16n+4)/(2n−2)(22n+2)
Nie wiem co się robi z potęgą n.
17 mar 18:49
Janek191:
W pierwszym dzielimy licznik i mianownik przez 5n
17 mar 18:51
Janek191:
W pierwszym dzielimy licznik i mianownik przez 5n
17 mar 18:51
Janek191:
II.
| | 16n + 4 | | 24n+4 | |
an = |
| = |
| |
| | (2n − 2)*(22n + 2) | | ( 2n −2)*(22n + 2) | |
dzielimy licznik i mianownik przez 2
3n
17 mar 18:58
Pawełek: an=(5n−4n)/(5n+4n)=(1−4n/5n)/(1+4n/5n)
czy teraz te ułamki z mianownikiem 5n się pomija tak jak w zadaniach z dzieleniem przez n?
17 mar 19:00
17 mar 19:05