Trapez, w który można wpisać okrąg
florek: Dany jest trapez równoramienny o podstawach 20cm i 40cm. W trapez ten można wpisać okrąg. Pole
tego trapezu jest równe a cm2.
17 mar 18:36
Janek191:

Mamy
2 c = 40 + 20 = 60
c = 30
h
2 + 10
2 = 30
2
h
2 + 100 = 900
h
2 = 800 = 400*2
h = 20
√2
zatem pole
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*60*20
√2 = 600
√2
17 mar 18:46
florek:

dzięki wielkie.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Przekątne równoległoboku mają długości 15cm i 30cm, a cosinus kata miedzy nimi zawartego jest
równy 1/4. Oblicz obwód tego równoległoboku.
Chciałbym się zapytać gdzie jest ten kąt? Ten niebieski czy czerwony i na co mam zwracać uwagę,
że tam jest kąt ostry to tam jest cosinus?
17 mar 18:58
Janek191:
Czerwony, bo kąt musi być ostry, gdyż cos α > 0
Stosujemy tw. kosinusów do obliczenia boków tego równoległoboku.
17 mar 19:01
florek: Tak wiem, że tw. cosinusów. Tylko nie byłem pewny, który kąt...
17 mar 19:02