funkcja wymierna
ObaMa: | x2−x−6 | |
Do zbioru rozwiązań nierówności |
| ≤0 należy każda liczba z liczb: |
| 8−x | |
A. −10,−4,−2,3,7
B. 3,4,5,6,7
C. 0,1,3,11,13
D. 2,3,6,10,12
(x
2−x−6)(8−x)≤0
Δ=1−4*1*(−6) = 25
√Δ = 5
x1 = 1−5/2 = −2
x2 = 1+5/2 = 3
8−x = 0
x3=8
http://i.imgur.com/mmHlmJU.png
według tego wychodzi, że prawidłowe jest A lub B, a ma być podobno C
gdzie jest błąd?
Janek191:

( x
2 − x − 6)*( 8 − x) ≤ 0
( x − 3)*( x + 2)*( 8 − x) ≤ 0
x
1 = − 2 x
2 = 3 x
3 = 8 − miejsca zerowe
f( 10) = 7*12*( − 2) < 0
więc szkicujemy wykres funkcji i odczytujemy rozwiązanie
x ∊ < − 2, 3> ∪ < 8 , +
∞)
Do tego zbioru należą liczby: 0,1 , 3 ,11, 13