dziedzina funkcji
monika: jaka jest dziedzina funkcji:
y=
x3(x−1)2
dziękuje
29 lis 14:36
Squall: mianownik ułamka musi być różny od 0
29 lis 14:41
monika: astanawiam czy to mam najpier obliczyc wzór skróconego mnożenia czy wystarczy po prostu, że
jedynka nie należy do dziedziny..
29 lis 15:12
Godzio:
(x−1)
2≠0
x−1≠0
x≠1
29 lis 15:13
misqu: Df= R \ {−1;1}
29 lis 15:14
Squall: na jedno wychodzi w tym przypadku
29 lis 15:14
Godzio: nie, −1 nalezy do dziedziny

(−1−1)
2=(−2)
2=4 ≠0
29 lis 15:17
monika: hymm mi się wydaje, że jednak nie należy, bo (x−1)(x+1) rózne od zera to : x rózne od 1 i od −1
29 lis 15:21
monika: a umie ktos może wyznaczyc do tego granice na krańcach?
29 lis 15:22