GRANICA CIAGU
Janusz: Oblicz granicę ciągu (a
n).
| | 1+4+7+...+(3n−2) | |
an= |
| |
| | (3n−1)(2n+1) | |
Wychodzi mi
34 a ma wyjść
14
17 mar 17:50
Braun:
Licznik suma ciągu arytmetycznego w mianowniku wyciągnij n2
17 mar 17:51
Janusz: no tak zrobiłem, i wyszło mi 3/4, a w odpowiedziach jest 1/4, mógłbyś to przeliczyć?
17 mar 17:52
Braun:
Wstaw swoje obliczenia to poszukam błędów.
17 mar 17:54
Janusz: no niby mogę, ale to jest strasznie dużo pisania, żeby czytelnie z tymi tutejszymi znaczkami to
przepisać, nie byloby szybciej gdybyś sam to policzył? Byłbym bardzo wdzięczny.
| | 9n2−9n+2 | |
Suma licznika mi wyszla S= |
| może wystarczy, że to policzysz i wyjdzie, że |
| | 2 | |
gdzieś jest błąd. Potem podstawiłem do a
n, n
2 wyciągnałem itd. ale nie mam pojęcia, skąd
17 mar 17:58
Janusz: | | n | | 2n | |
i jeszcze to gdyby mógł mi ktoś pokazać: an= |
| + |
| +U{ 3n }{1−3n3 |
| | 1−3n3 | | 1−3n3 | |
| | n2 | |
}+ |
| , bo też mi źle wychodzi  |
| | 1−3n3 | |
17 mar 18:16
Janusz:
17 mar 18:34
Janusz: pomoże ktoś?
17 mar 18:52
Janusz:
17 mar 21:23
Benny: | | 1+3n−2 | | (3n−1)*n | |
1+4+7+...+(3n−2)= |
| *n= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | (3n−1)*n | |
an= |
| |
| | 2*(3n−1)(2n+1) | |
17 mar 21:30
Janusz: czemu *n a nie *(3n−2)?
17 mar 21:50
Benny: 3n−2 jest n−tym wyrazem
17 mar 21:52
Janusz: w takim razie w tym drugim zadaniu też jest do n czy do n2?
17 mar 21:53
Mila:
W liczniku masz sumę:
1+4+7+...+(3n−2)
kolejne składniki są wyrazami ciągu arytmetycznego , gdzie
a
1=1, r=3, a
k=(3n−2) − to ostani wyraz sumy.
Należy obliczyc ile jest wyrazów w tej sumie:
a
k=a
1+(k−1) *r
3n−2=1+(k−1)*3
3n−2=1+3k−3
3n−2=3k−2
3n=3k
k=n
Jest n wyrazów w tej sumie
| | (3n−1)*n | | n | |
an= |
| = |
| |
| | 2*(3n−1)(2n+1) | | 2*(2n+1) | |
17 mar 22:08
Janusz: czyli tym tokiem myślenia w tym drugim zadaniu jest n2 wyrazów tak?
17 mar 22:37
Janusz: nie, też n?
17 mar 22:43
Mila:
W drugim przykładzie liczysz tak samo: (Pomijam mianownik, bo możemy wszystko zapisać na
wspólnej kresce ułamkowej))
a
1=n,
r=n
a
k=n
2
n
2=n+(k−1)*n
n
2=n+k*n−n
n
2=k*n
k=n
Jest n wyrazów w sumie.
Teraz zgadza się?
17 mar 22:54
Janusz: tak

dzieki wielkie
17 mar 23:15
Mila:
17 mar 23:24