Wyznacz współrzędne takiego punktu A, że styczna do wykresu funkcji f w punkcie
Adam: Wyznacz współrzędne takiego punktu A, że styczna do wykresu funkcji f w punkcie A jest
prostopadła do prostej k jeśli f(x)= 3x2+x−2 k: x−5y−10=0
Jak to zrobić?
17 mar 17:40
Janek191:
| | 1 | |
f'( x) = 6 x + 1 k: x − 5 y − 10 = 0 ⇒ 5 y = x − 10 ⇒ y = |
| x − 2 |
| | 5 | |
6 x + 1 = − 5
6 x = − 6
x = − 1
y = 3 − 1 − 2 = 0
A = ( − 1, 0)
spr.
y = − 5 x + b
0 = − 5*( −1) + b
b = − 5
y = − 5 x − 5
=========
17 mar 18:28
Adam: Dzięki
17 mar 19:09
Adam: A mam takie pytanie skąd się wzięło y = 3 − 1 − 2 = 0 ?
17 mar 19:23
Janek191:
f(−1) = 3*(−1)2 − 1 − 2 = 3*1 − 1 − 2 = 0
17 mar 19:27
Adam: No tak, dzięki.
17 mar 19:28
Janek191:
17 mar 19:40
kipi: f(x)=−3/x3
k:2x−y−8=0
f(x)=3x2/2x−3x
k:4x−3y−21=0
29 gru 20:06
chichi: Z lewej strony masz "wpisz, a otrzymasz" przepisz poprawnie polecenia, bo nikt nie wie o co ci
chodzi
29 gru 20:11
chichi:
2x−y−8=0 ⇒ y=2x−8
sprzeczne!
29 gru 20:22
chichi: a w tym przykładzie "f(x)=3x
2/2x−3x" popraw polecenie
29 gru 20:24
kipi: f(x)=3x2/2x−3x
k:4x−3y−21=0
29 gru 20:35
kipi: b) f(x)=3−x/1−x
k:2x+y−5=0
c)f(x)=−2/x5
k: x+10y=0
d) f(x)=2x2+3x/4x+2
k:2x+3y−3=0
29 gru 20:41
chichi:
m⊥k ⇒ a
m=10
f(1)=−2, f(−1)=2
A=(1,−2), B=(−1,2)
y
A:
−2=10+b ⇒ b=−12
yA=10x−12
y
B:
2=−10+b ⇒ b=12
yB=10x+12
(b), (d) oraz przykładu z 20:35 nie rozszyfrowuje
29 gru 21:05