W klasie IIIa jest 17 dziewcząt i 13 chłopców, a w klasie IIIb jest 20 dziewcząt
trgv: W klasie IIIa jest 17 dziewcząt i 13 chłopców, a w klasie IIIb jest 20 dziewcząt i 8 chłopców.
Z losowo wybranej klasy losujemy jednego ucznia. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrano:
a) dziewczynę
b) chłopca
17 mar 17:26
LALA XD: 17+20=37 liczba dziewcząt 8+13=21− liczba wszystkich chłopców
17+20+13+8=58 liczba wszystkich uczniów
| 37 | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny |
| 58 | |
| 21 | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania chłopca |
| 58 | |
17 mar 19:42
Janek191:
a)
| | 17 | | 20 | |
P(A) = 0,5* |
| + 0,5* |
| = |
| | 30 | | 28 | |
17 mar 19:47
Janek191:
a)
| | 17 | | 20 | |
P(A) = 0,5* |
| + 0,5* |
| = |
| | 30 | | 28 | |
b)
| | 13 | | 8 | |
P( B) = 0,5* |
| + 0,5* |
| = |
| | 30 | | 28 | |
17 mar 19:49
Janek191:
Lala

Losujemy z wybranej losowo klasy !
17 mar 19:50
janek191:
Ktoś wygrzebał po 6 latach
21 gru 10:19