matematykaszkolna.pl
d elek: oczko obwodu elektrycznego wiem, że jak napięcie ma kierunek odwrotny do oczka to jest minus , a jak zgodny to plus. Ale jak narysuje strzałkę nad rezystorem to nie wiem czy ona jest zgodna z tym oczkiem czy nie. Nie wiem czy trzeba na nią patrzeć jak na napięcie skierowane w prawo czy lewo stronę. Pomoże mi ktoś z tym ?
17 mar 17:26
elek: ?
17 mar 19:07
elek: rezystor ma takie napięcie <−−−− , i jak to określić czy one jest zgodne z oczkiem czy nie ? Bo jak poznać czy ta strzałka <−−−−−− skręca w prawo czy w lewo strone?
17 mar 19:39
Janek191: Napięcie ma zwrot przeciwny do zwrotu prądu płynącego przez obwód.
17 mar 19:42
Draghan: rysunekTo jedna sprawa. A druga jest taka, że kierunek oczka ustalasz sobie sam. emotka Wybacz za koślawy rysunek. Załóżmy, że na rezystorach jest napięcie zgodne z niebieskimi strzałkami. Zauważ, że to są te same obwody. emotka Zakładasz sobie obieg w oczku, powiedzmy jak ten po lewej. I teraz wytłumaczę chyba najprościej, jak można. Wyobraź sobie, że wchodzisz do tego obwodu, w sam środek. I zaczynasz krążyć po czerwonej linii, zgodnie z wybranym kierunkiem obiegu. Jak jesteś u góry, to patrzysz na strzałkę napięcia na rezystorze: jest zgodna z kierunkiem Twojego marszu, więc notujesz na plus. Na dole również strzałka pokazuje ten sam kierunek, w którym idziesz, więc na plus. A co, jakby obieg był w drugą stronę? Przejdź do prawego obwodu i zacznij obchód. Zobacz, że niebieskie strzałki już nie wskazują na Twój kierunek marszu, tylko przeciwnie! Więc tam byłyby z minusem. emotka
17 mar 23:56
gitarzysta: SPICE prawde ci powie
18 mar 00:05