.
Darek: Witam. Wyznacz daną wartość w zależności od a=cos26 stopni:
sin 13 stopni
17 mar 17:21
Saizou : skorzystaj ze wzoru na cos2x=cos2x−sin2x=1−2sin2x
17 mar 17:24
Darek: dalej nie wiem jak to zrobić
17 mar 17:28
Saizou :
cos26=cos(2*13)=1−2sin2(13)
17 mar 17:29
Darek: dobrze...tylko jak z tego wyznaczyć wartość?
17 mar 17:31
Darek: mam zapisać sin 13 stopni w postaci a
17 mar 17:32
Saizou :
masz wyznaczyć sin13, wiec to tylko przekształcić wystarczy
a=1−2sin
213
a−1=−2sin
213
17 mar 17:32
Darek: dziękuję
17 mar 17:36
5-latek: cos26
o= 0,8988 (uczymy sie korzystac z tablic
| | a | | 1−cosa | |
a=26o to sin13o= sin |
| =√ |
| = licz |
| | 2 | | 2 | |
17 mar 17:39