Własności funkcji trygoometrycznych.
Pitagoras: Cześć mam dla Was 2 zadania.
8.51 Określ zbiór wartości funkcji + wykres
f(x)= 2 − ctg2
f(x)= |cosx − 2|
17 mar 17:10
Janek191:
Przepisz porządnie
17 mar 17:11
Pitagoras: f(x)= 2 − ctg
2 x
Oprócz tego wszystko jest dobrze
17 mar 17:13
5-latek: No i proszse łaskawca

.
Ma dla nas dwa zadania
W google mozna znalezc programy do rysowania funkcji i narysowac sobie takie funkcje i
analizowac jak powstaja .
Sam ostatnio szukalem i znalazlem Graph
17 mar 17:22
Pitagoras: W życiu mi nie chodzi żebyście mi dali gotowe wykresy, chodzi mi o wytłumaczenie. Dokładnie co
robi kwadrat z wykresem i wartość bezwzględna
17 mar 17:35
5-latek:

No to patrz (co robi watrtosc bezwzgledna
Wiesz jak wyglada y=x a wykres y=|x|wyglada tak
czyli to co pod osia OX wedruje nad os OX
natomiast co robi kwadrat z wykresem
funkcja f(x)=x
2 to dla argumentu x=5 wartosc funkcji y=25
sin30
o=0,5 to sin
2(30
o)= 0,5
2=
17 mar 17:52
5-latek: To b) bym zrobil tak
1. Narysowal y=cosx
2wykres y=cosx obnizyl o 2 jednostki w dol i mam y=cosx−2
3. Na wykres y=cosx−2 nalozyl wartosc bezwzgledna (czyli to pod osia Ox idzie nad os i mam
y=|cosx−2|
17 mar 17:56
Pitagoras: Dokładnie o to mi chodziło, dzięki wielkie

A jeszcze jedno pytanie, jeżeli wartość
bezwzględna dotyczy tylko wartości x odbijamy od osi OY tak ?
17 mar 17:58
5-latek:

Symetrycznie wzglem osi OX
czarny y=cos(x)
czerwony y=cos(x)−2
niebieski y= |cos(x)−2|
jesli chodzi o wykresy postaci f(x)=|f(x)|
sa jeszce wykresy postaci f(x)=f(|x|)
np y=x
2−3|x|−4 ale sprobuj narysowac ten wykres (zobaczysz jaka bedzie roznica
17 mar 18:11
daras: masz dla nas do rozwiązania

a postawisz chociaż

za tę robotę
Piter
17 mar 18:53