matematykaszkolna.pl
Własności funkcji trygoometrycznych. Pitagoras: Cześć mam dla Was 2 zadania. 8.51 Określ zbiór wartości funkcji + wykres f(x)= 2 − ctg2 f(x)= |cosx − 2|
17 mar 17:10
Janek191: Przepisz porządnie emotka
17 mar 17:11
Pitagoras: f(x)= 2 − ctg2 x Oprócz tego wszystko jest dobrze emotka
17 mar 17:13
5-latek: No i proszse łaskawca emotka. Ma dla nas dwa zadania W google mozna znalezc programy do rysowania funkcji i narysowac sobie takie funkcje i analizowac jak powstaja . Sam ostatnio szukalem i znalazlem Graph
17 mar 17:22
Pitagoras: W życiu mi nie chodzi żebyście mi dali gotowe wykresy, chodzi mi o wytłumaczenie. Dokładnie co robi kwadrat z wykresem i wartość bezwzględna emotka
17 mar 17:35
5-latek: rysunekNo to patrz (co robi watrtosc bezwzgledna Wiesz jak wyglada y=x a wykres y=|x|wyglada tak czyli to co pod osia OX wedruje nad os OX natomiast co robi kwadrat z wykresem funkcja f(x)=x2 to dla argumentu x=5 wartosc funkcji y=25 sin30o=0,5 to sin2(30o)= 0,52=
17 mar 17:52
5-latek: To b) bym zrobil tak 1. Narysowal y=cosx 2wykres y=cosx obnizyl o 2 jednostki w dol i mam y=cosx−2 3. Na wykres y=cosx−2 nalozyl wartosc bezwzgledna (czyli to pod osia Ox idzie nad os i mam y=|cosx−2|
17 mar 17:56
Pitagoras: Dokładnie o to mi chodziło, dzięki wielkie emotka A jeszcze jedno pytanie, jeżeli wartość bezwzględna dotyczy tylko wartości x odbijamy od osi OY tak ?
17 mar 17:58
5-latek: rysunekSymetrycznie wzglem osi OX czarny y=cos(x) czerwony y=cos(x)−2 niebieski y= |cos(x)−2| jesli chodzi o wykresy postaci f(x)=|f(x)| sa jeszce wykresy postaci f(x)=f(|x|) np y=x2−3|x|−4 ale sprobuj narysowac ten wykres (zobaczysz jaka bedzie roznica
17 mar 18:11
daras: masz dla nas do rozwiązania a postawisz chociaż za tę robotę Piter
17 mar 18:53