wielomian
bRo: Iloczyn wszystkich pierwiastkow rownania 2x
2(x−1)=(7x+2)(x−1) rowna sie
A. −1
B. 1
C. 2
D. −2
Jest jakis szybszy sposob na rozwiązanie tego niż mnozenie przez nawiasy i szukanie w(x)
17 mar 16:31
5-latek: A moze najpierw zrob przez wymnozenie a potem sie zastanow jak mozna szybciej
jesli sam tego nie zrobisz to i tak do matury zapomnisz
17 mar 16:37
bRo: Stary, nie pytałbym jakbym sobie wcześniej nie rozpisał

2x
2(x−1) = (7x+2)(x−1)
2x
3−2x
2=7x
2−7x+2x−2
2x
3−9x
2+5x+2
Nie widzę żeby dało się to jakoś szybciej zrobić niż przez znalezienie pierwiastka liczac w(x)
i potem dzielenie...
17 mar 16:56
Janek191:
2 x
2*( x − 1) − ( 7 x + 2)*( x − 1) =0
( x − 1)*( 2 x
2 − 7 x − 2) = 0
Δ = 49 − 4*2*(−2) = 49 + 16 = 65
√Δ =
√65
| | 7 − √65 | | 7 + √65 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
więc iloczyn pierwiastków jest równy
| | 7 − √65 | | 7 + √65 | | 49 − 65 | |
I = 1* |
| * |
| = |
| = − 1 |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
Lub szybciej
| | c | | −2 | |
x1 * x2 = |
| = |
| = − 1 |
| | a | | 2 | |
zatem
1*(−1) = − 1
17 mar 17:03
Janek191:
x1*x 2 = − 1 to iloczyn pierwiastków równania ( 2 x2 − 7 x − 2)
17 mar 17:04
bRo: Dzięki : )
a można na początku np. podzielić przez (x−1) ?
2x2(x−1) = (7x+2)(x−1)
2x2 = 7x+2
2x2 − 7x − 2 = 0
17 mar 17:08
Janek191:
Tak, ale przy założeniu, że x ≠ 1
17 mar 17:10
5-latek: NIe mozesz podzielic bo mozesz zgubic rozwiazania ( masz niewiadona x
co wlasnie uczyniles .
Ale nie tylko TY sie na tym zlapales . ja tez
17 mar 17:13
Janek191:
Wiadomo, że x = 1 jest jednym z pierwiastków.
Teraz zakładam, że x ≠ 1 , czyli x − 1 ≠ 0 i mogę podzielić przez ( x − 1) .
Ale lepiej tego nie robić, tylko rozkładać na czynniki, jak to uczyniłem
17 mar 17:49