Geometria analityczna - dowód
Szymon: Proszę o pomoc w następującym zadaniu :
Wykaż że punkty których odległość od prostej y=2 i punktu(−1,0) jest taka sama, leżą na
paraboli.
17 mar 15:54
Janek191:

A = ( − 1 , 0) B = ( x , 2)
P = ( x, y)
Mamy
I A P I
2 = I P A I
2
( x + 1)
2 + y
2 = ( 2 − y)
2
( x + 1)
2 = − y
2 + 4 − 4 y + y
2
4y = − ( x + 1)
2 + 4 / : 4
y = −0,25*( x + 1)
2 + 1
==================
17 mar 16:04
Janek191:
Poprawka

W IV wierszu od góry powinno być
I A P I
2 = I P B I
2
17 mar 16:06