Geometria Analityczna
Alicja: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Odcinek o końcach A (3 ; −2) i B (7 ; −10) jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego.
Podaj współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie i oblicz promień tego okręgu.
17 mar 15:31
J:
środek okręgu leży w połowie przeciwprostokątnej , a jego promień to jej połowa
17 mar 15:32
J:
17 mar 15:35
Alicja: A z jakiego wzoru mam to policzyć ? Co zrobić po kolei ?
17 mar 15:37
Janek191:
| | 3 + 7 | | − 2 − 10 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( 5; − 6) |
| | 2 | | 2 | |
17 mar 15:39
J:
| | 3 + 7 | | −2 −10 | | 1 | |
xs = |
| , ys = |
| , r = |
| √42 + (−8)2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 mar 15:40
Janek191:
r2 = I AS I2 = ( 5 − 3)2 + ( − 6 − (−2))2 = 4 + 16 = 20 = 4*5
więc
r = 2√5
=========
Poczytaj : geometria analityczna
Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie
17 mar 15:42
Alicja: Ok, dziękuję
17 mar 15:45