Całka, metoda Ostragradskiego-Hermia'e
johnyfreshness: Mam taką niewdzięczną całkę. Próbowałem tradycyjnie, bez rozdzielania x
4 i (x
3+1)
2 ale
wątpię abym szedł w dobrym kierunku.
Potrzebuję od was pomocy, albo jakiejś wskazówki
Przed obustronnym zróżniczkowaniem dostałem taką formę. Może tutaj pies pogrzebany ^^ ?
| | dx | | Ax6+Bx5+Cx4+Dx3+Ex2+Fx+G | | Hx2+Ix+J | |
∫ |
| = |
| +∫ |
| |
| | x4(x3+1)2 | | x4(x3+1)2 | | x3+1 | |
jak widać takie wyszły mi D(x) i D
1(x)
D(x)= x
4(x
3+1)
2
D
1(x)= x
3+1
Gdzie błąd kochani

?