Oblicz promień mniejszego z dwóch okręgów stycznych
Kasia: Oblicz promień mniejszego z dwóch okręgów stycznych w punkcie M(2, 1) do prostej
x−7y +5 = 0 i jednocześnie stycznych do prostej x+y +13 = 0.
Obliczyłam to wyznaczając równanie tego okręgu, ktoś może widzi prostszy sposób? Czasem
działają np. "tricki" z podobieństwem trójkątów.
17 mar 14:55
akka:
Gdzie te okręgi? jakie? bo nie widzę?
17 mar 15:11
Mila:

Środek okręgu stycznego do ramion kąta leży na dwusiecznej tego kąta
m: y=−x−13
S=(−12,−1)
SM
→=[14,2]
|SM|=
√142+22=
√200=10
√2
Układ:
(x+12)
2+(y+1)
2=200
y=−x−13 i x>−12
⇔
N=(−22,9) nie odpowiada lub N=(−2,−11)
Punkt przecięcia prostopadłej do k w punkcie M
i prostopadłej do m w punkcie N jest środkiem szukanego okręgu.
y=−7x+15
y=x−9
O=(3,−6)
r=|OM|=
√12+72=
√50=5
√2
Albo
Punkt przecięcia prostopadłej do k w punkcie M i dwusiecznej kąta MSN jest środkiem szukanego
okręgu.
17 mar 16:49