parametr
pochodna: | | (mx2+2x+3)3 | | mx+2 | |
funckja f okreslona jest wzorem f(x)= |
| + |
| dla x≠−2. |
| | 4x6+3x4+2 | | x+2 | |
Znajdz taka wartosc parametru m, aby lim x→
∞ f(x)=−4
17 mar 13:58
Janek191:
m = − 23√2 ?
17 mar 14:42
pochodna: w odp. m=−2 ale nie wiem jak sie za to zabrac
17 mar 16:06
pochodna: ....
17 mar 16:22
Janek191:
| | m3 | |
lim f(x) = |
| + m = − 4 |
| | 4 | |
x→
∞
więc
m
3 + 4 m = − 16
m
3 + 4 m + 16 = 0
m = − 2 jest pierwiastkiem, bo
− 8 − 8 + 16 = 0
oraz
( m
3 + 4 m + 16) : ( m + 2) = m
2 − 2m + 8
−m
3 − 2 m
2
−−−−−−−−−−−
− 2 m
2 + 4 m
2 m
2 + 4 m
−−−−−−−−−−−−−−
8 m + 16
− 8 m − 16
−−−−−−−−
0
m
2 − 2m + 8 = 0 nie ma rozwiązań, bo
Δ = 4 − 4*1*8 < 0
Odp. m = − 2
============
17 mar 16:31
17 mar 16:36
pochodna: skąd się bierze drugie rownanie po slowie "oraz"?
17 mar 16:38
Janek191:
Jeżeli m = − 2 jest pierwiastkiem wielomianu, to ten wielomian jest podzielny przez m + 2
i wykonuję to dzielenie.
17 mar 16:40