zadanie z parametrem f. kwadratowa
ocb slim: okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru M
m2x=m(x+2)−2
17 mar 12:40
J:
zakładam,że ma być: mx2
⇔ mx2 − mx − 2m + 2 = 0
dla: m = 0 , brak rozwiązań
dla: m ≠ 0 policz Δ i przedyskutuj liczbę w zależności od znaku Δ
17 mar 12:44
ocb slim: własnie mam m
2x
17 mar 12:45
ICSP: a ja zakładam, że jest dobrze przepisane :
m
2x = m(x + 2) − 2
m
2x − mx = 2m − 2
x(m
2 − m) = 2(m − 1)
Dla m = 1 mamy nieskończenie wiele rozwiazań
Dla m = 0 równanie jest sprzeczne
| | 2 | |
Gdy m ∊ R \{0 , 1} równanie ma jedno rozwiązanie dane wzorem : x = |
| |
| | m | |
17 mar 12:46
5-latek: To po co piszsesz kwadratowa ?
17 mar 12:46
J:
też to przeczytałem
17 mar 12:48
ocb slim: a nie jest to funkcja kwadratowa?

a taką drogą gdzies zajde? :
m
2x−mx−2m+2=0
mx(m−1)−2(m−1)=0
(mx−2)(m−1)=0
17 mar 12:49
5-latek: Otoz nie jest to wedlug mnie funkcja kwadratowa gdyz parametrem tutaj jest m a nie x
Ale moge sie mylic
17 mar 12:51
J:
to funkcja liniowa: y = (m2−m)*x −2(m −1) ( zmienna jest w pierwszej potędze )
17 mar 12:58