trzy zadanka krótkie
nano93: Zad1:
jesli sinα=2/7 i alfa jest kątem rozwartym , to wartosc tgα jest rowna?
zad2:
liczby x−2,√5,x+2 tworzą ciąg geometryczny. Wynika stąd że:
a) x=3
b) x=−3
c) x=−3 ∨x=3
d) x=9∨x=−9
dlaczego?
zad3:
dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie |<ABC|=30 stopni. Najdluzszy bok trojkata ma dlugosc
12. Najkrotszy bok tego trojkata ma wiec dlugosc?
17 mar 12:14
J:
zad 2) (√5)2 = x2 − 4 ⇔ x2 = 9 ⇔ x = 3 lub x = − 3
17 mar 12:24
Janek191:
z.1
| | 2 | |
sin α = |
| i α ∊ ( 90o . 180o) |
| | 7 | |
| | y | |
sin α = |
| ⇒ y = 2 i r = 7 |
| | r | |
zatem
x
2 + y
2 = r
2
x
2 = r
2 − y
2 = 7
2 − 2
2 = 49 − 4 = 45 = 9*5
x = 3
√5 lub x = − 3
√5
| | y | | 2 | | 2√5 | |
tg α = |
| = |
| = − |
| |
| | x | | −3√5 | | 15 | |
17 mar 12:24
J:
| | x | | 1 | |
zad 3) to ten, który leży naprzeciw kąta 300 .. |
| = sin300 = |
| ⇒ x = 6 |
| | 12 | | 2 | |
17 mar 12:27