wykaz, ze jezeli liczba n nalezy do N to liczba postaci n^5+4n jest podzielna pr
madzia: wykaz, ze jezeli liczba n nalezy do N to liczba postaci n
5+4n jest podzielna przez 5
wystarczy zrobic cos takiego
n(n
4+4)
i napisac komentarz ze dla kazdej liczby naturalnej liczba ta jest podzielna przez 5? czy musze
to udowadniac jeszcze jakos a jak tak to jak?
17 mar 11:44
ICSP: jak mi powiesz dlaczego n(n
4 + 4) jest podzielne przez 5
17 mar 11:46
madzia: kazda liczba naturalna podniesiona do 4 potegi oraz do ktorej dodano cztery bedzie miec na
koncu 0 albo 5 wiec jest podzielna przez 5 a pomnozona jeszcze przez jedno n nic nie zmieni
np
n=3
3*85 jest podzielne
n=4
4*260 rowniez jest
itd itd
no inaczej nie wiem jak to wyjasnic
17 mar 11:52
ICSP: 5
4 + 4 = 629
i już twój dowód się sypie
17 mar 11:55
Janek191:
A indukcja matematyczna ?
17 mar 11:55
Janek191:
625 + 20 = 645 dzieli się przez 5
17 mar 11:56
pigor: ...,
n(n
2+4)= n(n
2−1+5)= n(n
2−1)+5n ;to z odpowiednim komentarzem zwłaszcza
co do n
2−1 (kwadratu liczby n pomniejszonego o 1) powinno wystarczyć ...
17 mar 11:57
Janek191:
Źle popatrzyłem

Ja bym robił indukcją matematyczną
17 mar 11:58
ICSP: Nie ma sensu wciągać w to indukcji
17 mar 12:00
Janek191:
@Pigor
Tam jest n5 + 4 n
17 mar 12:00
madzia: i tak normalnie z n4+4 moge zrobic n2+4?
17 mar 12:01
ICSP: Nie możesz
pigor jeszcze kawy nie wypił
17 mar 12:02
madzia: ^^
17 mar 12:02
pigor: ..., o kurde, przepraszam; ...

racja; dzięki no jasne kawa, kawa
17 mar 12:09
pigor: ..., kawa już się ... "robi", a co do, to analogicznie:
n
5+4n= n(n
4+4)=n(n
4−1+5)= n(n
4−1)+5n= n(n
2−1)(n
2+1) +5n i już . ..
17 mar 12:13
ICSP: = n5 − n + 5n jest podzielne przez 5 jako suma dwóch liczb podzielnych przez 5. Podzielność
pierwszej wynika z małego twierdzenia fermata, a podzielność drugiej wprost z definicji
17 mar 12:14
Janek191:
n5 + 4 n = n*( n4 + 4)
Liczba n4 kończy się 1 lub 6 lub 5 ( dla n podzielnego przez 5)
więc
n4 + 4 jest podzielne przez 5
a dla n podzielnego przez 5 , liczba n*( n4 + 4) dzieli się przez 5.
17 mar 12:16