matematykaszkolna.pl
Symetria osiowa w funkcji liniowej Konrad: Witam, Czy mógłby ktoś w miarę prosto wytłumaczyć metodę rozwiązania zadań takich jak poniżej? Punkt A(2,8) jest obrazem punktu B w symetrii osiowej względem prostej k o równaniu x−2y−1=0. Oblicz współrzędne punktu B.
17 mar 11:43
J: 1) prosta prostopadła do danej przez punkt B 2) punkt przecięcia 3) współrzedne punktu A ze wzorów na współrzedne środka odcinka AB
17 mar 11:44
Qulka: rysunekciut mi się nie zmieścił B(8,−4)
17 mar 11:45
J: co mu z rysunku , tu trzeba liczyć emotka
17 mar 11:46
Qulka: miałam napisać opis do rysunku, ale już to zrobiłeś więc się nie będę powtarzać ;>
17 mar 11:47
5-latek: rysunekSymetria osia Sp inaczej odbiciem w prostej p lub symetria wzgledem prostej p nazywamy przyporadkowanie kazdemu punktowi M przesstrzeni punktu M' lezacego na prostej prostopadlej do p i przechodzacej przez M w tej samej odleglosci od p co punkt M ale po drugiej stronie prostej p Prosta p jest to os symetrii
17 mar 12:02
5-latek: Ja mysle tak . Zeby wiedziec jak policzyc to najpierw nalezy wiedziec co mamy policzyc (czyli co to jest w ogole . Co to jest symetria osiowa albo symetria srodkowa czyli zapoznac sie dokladnie z definicja symetrii srodkowej osiowej
17 mar 12:08