ile wynosi iloczyn pierwiastkow rownania
madzia: | | x2 | | 1 | |
ile wynosi iloczyn pierwiastkow rownania |
| +x= |
| |
| | √2−1 | | √2−1 | |
17 mar 11:15
J:
| c | | 1 | | 1 | |
| ...gdzie: a = |
| i c = − |
| |
| a | | √2−1 | | √2−1 | |
17 mar 11:17
madzia: c=−√2−1
a=√2+1
c/a = −2+√2−√2+1=1
dobrze?
17 mar 11:28
Qulka: c/a = −1 a mianowniki wystarczyło skrócić ;>
17 mar 11:30
madzia: w odpowiedzi mam tylko A 2√2 B 1−√2 C 3+√2 D −3−2√2
17 mar 11:32
Qulka: to napisz gdzie się pomyliłaś wpisując treść zadania
17 mar 11:34
madzia: własnie nigdzie
17 mar 11:35
Qulka: jakby plus był w mianowniku przy x2 to wtedy D
17 mar 11:50
madzia: ok, tak czy tak takie zadanei bede juz umiala zrobic; p
17 mar 11:54
ICSP: mnożąc równanie przez
√2 +1 dostajemy :
x
2 + (
√2 + 1)x − 1 = 0
Δ > 0 jako suma dwóch liczb dodatnich, więc dwa pierwiastki istnieją a ich iloczyn odczytujemy
| | c | | −1 | |
ze wzorów Viete'a : x1 * x2 = |
| = |
| = −1 |
| | a | | 1 | |
17 mar 12:05
Qulka: Ja bym raczej pomnożyła przez
√2−1

ale to i tak nie zmienia wyniku

i faktu że madzia
bardzo ładnie usuwa niewymierności
17 mar 12:08
ICSP: Idę po kawę
17 mar 12:10
J:
raczej ładnie podzieliła c przez a
17 mar 12:11
Qulka: najpierw ładnie usunęła niewymierność

potem drugi raz i dopiero pomnożyła

ale jak ktoś
tak lubi dokoła
19 mar 13:54