pomocy!! pomóżcie proszę!
Stefek123: Miałem za zadanie najpierw obliczyć łączny rozkład, już to zrobiłem. zostało mi tylko
obliczenie współczynnika korelacji, tylko zupełnie nie wiem o co chodzi. Ktoś wytłumaczy?
Obliczyć współczynnik korelacji zachorowalności na raka i nałogowego palenia papierosów S na
podstawie danych:
• Bez raka + nie pali: 40 osób
• Bez raka + pali: 10 osób
• Z rakiem + pali: 3 osób
• Z rakiem + nie pali: 7 osób
Zbiór x jest zbiorem osób biorących udział w badaniach. Ze zbioru x losujemy osobę y. Niech
C(y)=1 jeśli osoba y ma raka i 0 jeśli nie ma go oraz niech S(y)=1 jeśli osoba ta pali
papierosy i 0 w p.p
Każdą osobę losuje z tym samym prawdopodobieństwem więc do tego rozkładu łącznego stosuje
prawdopodobieństwo klasyczne. Łączny rozkład (C, S) :
c/s 0 1
0 40/60 10/60
1 7/60 3/60
Stąd rozkład brzegowy zmiennej C i S:
fs =
0 1
47/60 13/60
fc=
0 1
50/60 10/60
Zmienne te nie są zależne:
P(C=1, S=1)=30/60= 0,05
P(C=1)P(S=1)=0,036
ale tego współczynnika nie potrafię obliczyć
17 mar 10:23
Qulka: podstawić do wzoru
17 mar 10:26
17 mar 10:31
Stefek123: Pomożesz mi to podstawić i wyliczyć? Prosze
17 mar 10:51
Qulka: E(CS) = 0+0+0+3/60 =3/60
E(C)= 0+10/60 =10/60
E(S)=0+13/60 = 13/60
cov = 3/60−13/360 = 5/360
E(C
2) = 10/60
E(S
2)= 13/60
Var(C)=10/60−(10/60)
2=500/3600
Var(S)=13/60−(13/60)
2=611/3600
| | 5/360 | |
ρ= |
| = 0,00150769 |
| | √500•611/60 | |
17 mar 11:03
Stefek123: Dzięki
17 mar 11:09