graniastoslup prawidlowy
katarzynka79: w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym przekatna sciany bocznej ma dlugosc 15 i tworzy z
przekatna graniastoslupa ,wychodzaca z tego samego wierzcholka kat 30 stopni .obicz objetosc
graniastoslupa oraz dlugosc jego przekatnej
17 mar 09:34
17 mar 11:28
Janek191:

α = 30
o
Mamy
| | a | | √3 | |
tg α = |
| = |
| ⇒ a = 5√3 |
| | 15 | | 3 | |
b
2 = 15
2 − a
2 = 225 − 75 = 150 = 25*6
b = 5
√6
=======
zatem
d
2 = a
2 + 15
2 = 75 + 225 = 300 = 100*3
d = 10
√3
=========
V = a
2*b = 75*5
√6 = 375
√6
=========================
17 mar 11:34