dziedziną funkcji w(x)=m-3/x^2-8x+m jest zbiór liczb rzeczywistych. Zatem m może
dsa: dziedziną funkcji w(x)=m−3/x2−8x+m jest zbiór liczb rzeczywistych. Zatem m może być równe
odpowiedź to 64. Obliczyć deltę z mianownika ? i co dalej?
17 mar 09:09
J:
Δ < 0
17 mar 09:14
dsa: więc wychodzi m>12 i dalej? mam to podstawić i obliczyć x?
17 mar 09:15
J:
| | 1 | |
m > |
| ... i to wystarczy |
| | 16 | |
17 mar 09:17
dsa: ah już rozumiem skoro jest większe od 16 to nie może być ani 2, ani 4 ani 16 tylko 64. dzięki
17 mar 09:19
J:
| | 1 | |
m może przyjąć każdą wartość, byleby większą od |
| |
| | 16 | |
17 mar 09:20
dsa: ale w odpowiedzi jest że m=64 a nie np 3,4,16
17 mar 09:30
dsa: Mam jeszcze pytanie do innego zadania. W(x)=x/x2−1 + x−2/1−x
wiem że pierwszy mianownik można rozpisać na (x−1)(x+2) ale co z tym drugim?
17 mar 09:33
J:
| x−2 | |
| istnieje, gdy: 1 − x ≠ 0 |
| 1−x | |
17 mar 09:36
dsa: w dalszym ciągu nie rozumiem jak to rozwiązać... proszę o wytłumaczenie tego przykładu i
również tego co się robi gdy w mianowniku mam równanie kwadratowe...
17 mar 09:40
J:
zawsze wyrażenie w mianowniku funkcji musi być różne od zera
17 mar 09:46
J:
| | x | | x−2 | |
f(x) = |
| + |
| |
| | (x+1)(x−1) | | x−1 | |
D = R/{−1,1}
17 mar 09:48