Arkusz maturalny
Dżepetto 18: | | sin x−cos x | |
Niech |
| = 4. Oblicz wartość wyrażenia tg2x. |
| | sin x+cos x | |
| | 2tg x | |
Wiem, że tg2x= |
| |
| | 1−2tg x | |
Probowałem coś wymiślić ale nie widzę związku
17 mar 08:47
J:
| | tgx − 1 | |
zał: cosx ≠ 0 |
| = 4 ⇔ tgx − 1 = 4tgx + 1 |
| | tgx + 1 | |
17 mar 08:52
J:
prawa strona: ...= 4tgx + 4 oczywiście
17 mar 08:59
Dżepetto 18: J wyjaśnisz mi jak doprowadziłeś sinx−cosx do postaci tgx −1; tak samo w mianowniku?
17 mar 09:16
J:
tak ... dzielisz licznik i mianownik przez : cosx ( z załozenia cosx ≠ 0 )
17 mar 09:18
Dżepetto 18: Ok
| | 5 | |
⇒ tgx = − |
| i podstawiam go do wzoru. |
| | 3 | |
Dzięki!
17 mar 09:25