wielomian
pola: wielomian W(x)=x
3−3x
2−2x+6 ma
a) jeden pierwiastek będący liczbą rzeczywistą
b) dokładnie 3 pierwiastki: jeden niewymierny i dwa wymierne
c) dokładnie trzy pierwiastki: jeden wymierny i dwa niewymierne
d) dokładnie 3 pierwiastki będące liczbami wymiernymi
Nie mogę znaleźć W(x)=0 wychodzą mi dziwne liczby stąd nie wiem jak dalej liczyć, Może mała
podpowiedź ?
17 mar 08:31
J:
W(x) = x2(x−3) −2(x−3)
17 mar 08:34
pola: no to wychodzi x=3, x=√2 x=3 więc jest to jeden niewymierny i 2 wymierne a w odpowiedzi jest
odwrotnie
17 mar 08:51
J:
W(x) = (x + √2)(x − √2)(x −3)
17 mar 08:53
pola: Dziękuje
17 mar 08:56