szescian i ostroslup prawidlowy
katarzynka79: szescian i ostroslup prawidlowy czworakatny maja w podstawie kwadrat o boku dlugosci 10.
wiadomo ze objetosc ostroslupa jest rowna objetosci szescianu.a)wyznacz wysokosc ostroslupa.b)
oblicz pole powierzchni calkowitej ostroslupa.C)wyznacz sinus kata nachylenia krawedzi bocznej
ostroslupa do plaszczyzny podstawy.
17 mar 08:25
J:
| | 1 | |
a) a3 = |
| a2*H ⇔ 3a3 = a2*H ⇔ H = 3a ⇔ H = 3*10 = 30 |
| | 3 | |
b) próbuj sama ... znając H = 30 i a = 10 , oblicz wysokość ściany bocznej
17 mar 08:42
dero2005:

a = bok podstawy
objętość sześcianu
V
s = a
3 = 1000
objętość ostrosłupa = objętość sześcianu = 1000
wysokość ostrosłupa
wysokość ściany ostrosłupa
h
s =
√(a2)2 + H2 =
√925 = 5
√37
długość krawędzi bocznej ostrosłupa
l =
√(a2)2 + hs2 =
√950 = 5
√38
pole całkowite ostrosłupa
P
c = a
2 + 2a*h
s =
sinus kąta
dokończ
17 mar 08:49
katarzynka79: ok .wiec obicze to z pitagorasa bedzie h2=H2 +0,5 a
17 mar 08:54
katarzynka79: pc=100 + 100√38 a sin =3√38 przez 19 ?
17 mar 09:05
J:
| | 30 | | 30*√38 | | 3√38 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | 5√38 | | 5*38 | | 19 | |
17 mar 09:12
katarzynka79: tak mi wyszlo ok .dzieki
17 mar 09:30