liczby zespolone, calki
Marshall: Całki dla argumentów zespolonych
Dobry wieczór

Przeprowadzam w pracy dowód na to że e
ix = cosx + isinx
Wykorzystuje różniczkowanie liczby zespolonej i korzystam z całki zespolonej tak jak w tym
przykładzie:
http://mathworld.wolfram.com/EulerFormula.html.
Muszę uwzględnić w pracy informację, czy calki sa zdefiniowane dla liczb zespolonych.
Czy mógłbym prosić o jakieś źródło albo wskazówkę, która pomogłaby w rozwiązaniu tego problemu?

Pozdrawiam
17 mar 01:19
Marshall:
17 mar 09:34
J:
∫eixdx= ∫(cosx + i*sinx)dx = ∫cosxdx + i*∫sinxdx = sinx − i*cosx + C
17 mar 09:45
J:
czegoś tu nie rozumiem ... ten wzór został udowodniony w 1714 roku ,
a Ty masz go udowodnić w pracy ?
17 mar 09:59
Marshall: Troszkę może źle się wyraziłem

Chodzi o to, że podczas dowodzenia wykorzystywany jest fakt
że
ln x = ∫
dxx. Chodzi mi o jakieś, źródło, które mogę umiescic z bibliografii, z ktorego
wynika, że ta zaleznosc jest rowniez prawdziwa, gdy x jest liczba zespolona.
17 mar 10:18
Marshall: Przepraszam za składnię w ostatnim zdaniu.
17 mar 10:24
Marshall:
17 mar 14:56
Marshall:
17 mar 18:26