Trygonometria
5-latek:

Mam takie zadanko :
WIedzac ze tg60
o=
√3 i opirajac sie wlasnoci dwusiecznej kąta w trojkacie obliczyc
tg30
o a stad obliczyc tg15
o
| | AD | |
Niech CD to dwusieczna kąta 60 stopni to tg30= |
| ale co dalej to nie wiem ? |
| | AC | |
17 mar 01:05
Qulka: a jakie własności ma dwusieczna? oprócz tego że dzieli kąt na pół
17 mar 01:09
5-latek: | | AD | | DB | |
oprocz tego ze dzieli kąt na pol to |
| = |
| |
| | AC | | CB | |
17 mar 01:11
Qulka: to może policz z pitagorasa pozostałe boki
| | AB | | √3x | |
bo skoro tg60°=√3 to |
| = |
| |
| | AC | | x | |
17 mar 01:15
Qulka: wtedy wyznaczysz AD i DB
17 mar 01:16
5-latek: Dobrze. Dziekuje Ci
17 mar 01:22
5-latek: Pozno juz
Dobranoc
17 mar 01:24
Qulka: słodkich snów o tangensach
17 mar 01:36
5-latek: Jednak sny sie spelniaja

Zrobilem to tak :
AB=
√3
AC= 1
Z pitagorasa CB=2
Teraz oznaczylem AD=x to BD=
√3−x
Z ttwerdzenia o dwusiecznej
| x | | √3−x | | √3 | |
| = |
| z tego x= |
| |
| 1 | | 2 | | 3 | |
Az jestem z siebie zadowolony
17 mar 10:16
Qulka: chciałam tak bardziej ogólnie dlatego dorzuciłam x do proporcji
17 mar 11:13