sprawdź ktoś
funkcja: Czy w tym przykładzie można wyznaczyć punkt przecięcia z osią x? W odpowiedziach dla tego i
jeszcze drugiego przykładu jest podana wynik tylko dla przecięcia z osią y.
fx= x+3x2−9
fx=x+3/x2−9
16 mar 22:57
5-latek:

To jest nwykres tej funkcji
poza tym x
2−9=(x+3)(−−3) czyli D
f= R\{−3,3}
Miesjce zerowe x+3=0 to x=−3 (sprawdz sobie z dziedzina
16 mar 23:02
funkcja: A jak sprawdzić, patrząc tylko na ten przykład że nie posiada on punktu przecięcia z osią x?
16 mar 23:05
Benny: Jeśli ma przecinać oś x to współrzędna y ma być równa 0
16 mar 23:08
5-latek: 1. Okrslasz dziedzine
2. liczysz miejsce zerowe
Sprawdzasz z dziedzina (tak sie postepuje
A patrza na ten przyklad to znam wzor skroconego mnozenia a
2−b
2=(a+b)(a−b) i licze to w
pamieci
No to zobacz czy np taka funkcja (bez rysowania wykresu ma miejce zerowe
y= {x+4}{x
2−16}
16 mar 23:12
funkcja: No to podstawiając 0 za y, wychodzi −3.
16 mar 23:12
funkcja: Miejsce zerowe w pierwszym przykładzie wynosi 5, ale dziedzina nie zawiera 5 oraz −5.
W drugim przykładzie miejsce zerowe to −4, ale dziedzina nie zawiera 4 oraz −4.
Czyli wychodzi na to, że jeśli miejsce zerowe nie występuje w dziedzinie, to go nie ma?
16 mar 23:16
qqaazzxx: Dokładnie tak
16 mar 23:19
funkcja: Teraz już rozumiem. Dzięki za wytłumaczenie.
16 mar 23:20