matematykaszkolna.pl
bezwzgledna wartosc bRo: Równanie ||x2−4|−1| = p ma dwa rozwiązania dla A. p∊{−1} ∪<3,+) B. p∊<−1,3> C. p∊{−1} ∪ (3,+) D. p∊ (3,+) Zawsze miałem problem z wartością bezwzględną... Jak się za to najlepiej zabrać?
16 mar 22:25
Czikorita: narysuj sobie wykres y = ||x2−4|−1| i sprawdź
16 mar 22:26
bRo: a nie da się jakoś szybciej? to jest zadanie abcd więc wątpie żebym na maturze miał czas się bawić w wykresy...
16 mar 22:28
Czikorita: sory ale takie wykresiki jak je ktoś ma dobrze opykane rysuje się chwilę
16 mar 22:30
Czikorita: w zasadzie takie zadania to są punkty darmowe
16 mar 22:32
bRo: a jakas wskazowka jak narysowac w chwile taki wykres
16 mar 22:34
5-latek: Oczywiscie : Narysowac y=x2−4 i nalozyc na to wartosc bezwzgledna i masz y=|x2−4| potem y=|x2−4| obnizyc o 1 jednoste w dol i masz wykres y=|x2−4|−1 i nalozyc na to wartosc bezwzgledna i mawsz wykres y= ||x2−4|−1|
16 mar 22:39
Czikorita: masz wykres początkowy y = x2−4 widzisz że da się go rozłożyć na na postać wielomianową y = (x−2)(x+2) a więc masz miejsca zerowe wierzchołek w punkcie (0, −4) no i rysujesz tą funkcję pierwotną a potem to już bajki nakładasz wartość bezwzględną (zostawiasz to co jest nad osią ox i odbijasz część wykresu pod osią ox nad oś) potem robisz translację o wektor [0,−1] (przesuwasz wykres o jedną jednostkę w dół) następnie robisz znowu wartość bezwzględną i postępujesz analogicznie jak wcześniej
16 mar 22:39
qqaazzxx: Rysujesz parabolę x2−4 potem bierzesz z tego wartość bezwzględną (odbijasz nad oś OX) potem przesuwasz o wektor [0,−1] a potem znowu wartość bezwzględna
16 mar 22:40
bRo: mam wykres, który zajął mi jednak 'dłuższą' chwilę i nadal nie widzę rozwiązania Nie ma jakiejś innej metody?
16 mar 23:08
5-latek: rysunekNo chcial taki wykres narysowac w minute jak masz wykres to teraz go tnij prosta y=p po osi Oy i patrz gdzie sa dwa rozwiazania
16 mar 23:19
bRo: dzięki już rozumiem emotka
16 mar 23:24
bRo: Jak dzisiaj na szybko to jeszcze raz obczaiłem, to zauważyłem, że spojrzałem na odpowiedź nie z tego zadania i jednak coś się nie zgadza http://imgur.com/nroGiIy tak wygląda wykres według tego co mi wyżej napisaliście to poprawną powinno być D, a w odpowiedziach jest B więc jak będzie dobrze
17 mar 14:25
J: z wykresu ( jak w linku) wynika odp: D)
17 mar 14:29
J: odp B) nie jest prawidłowa , wystarczy podstawić np. p = 0 i mamy cztery rozwiązania
17 mar 14:33
5-latek: Zauwaz ze na wykresie widac ze (−∞.0) nie ma rozwiazan od <0,3> jest wiecej niz dwa rozwazania od (3,∞) wykres funkcji jest przeciety prosta w dwoch miejscach (czyli sa dwa rozwiazania
17 mar 14:36
J: co więcej ... z warunków zadania: p ≥ 0 , a przedział <−1,3> zawiera liczby ujemne
17 mar 14:37