matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że jeśli x+y= 1 oraz x^2+ y^2= 21 to xy=-10
pola:
Wykaż, że jeśli x+y= 1 oraz x
2
+ y
2
= 21 to xy=−10
16 mar 22:11
Janek191:
Mamy ( x + y)
2
= 1
2
x
2
+ 2 x*y + y
2
= 1 21 + 2x*y = 1 2 x*y = 1 − 21 = − 20 / : 2 x*y = − 10 =========
16 mar 22:38