matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prostokąt
mateusz:
Sinus kąta jaki tworzą przekątne prostokąta o polu 60 jest równy 15/17. Oblicz obwód tego prostokąta.
16 mar 21:35
mateusz:
16 mar 21:59
Janek191:
Mamy P = 2 x
2
*sin α
15
60 = 2 x
2
*
17
15
17
30 = x
2
*
/ *
17
15
30*17
= x
2
15
x
2
= 34 Teraz z tw. kosinusów a
2
= x
2
+ x
2
− 2 x
2
*cos α
8
cos α =
√
1 − sin
2
α
=
√
1 −
225
289
=
√
64
289
=
17
8
a
2
= 34 + 34 − 34*
17
a
2
= 68 − 16 = 52 = 4*13 a = 2
√
13
========= b
2
+ a
2
= (2x)
2
b
2
= 4 x
2
− a
2
= 4*34 − 52 = 136 − 52 = 84 = 4*21 b = 2
√
21
========= Obwód L = 2a + 2 b = 4
√
13
+ 4
√
21
============================
16 mar 22:07
Janek191:
Pomyłka
8
a
2
= 34 + 34 − 2*34*
= 68 − 32 = 36
17
a = 6 ==== b
2
= 4 x
2
− a
2
= 4*34 − 36 = 136 − 36 = 100 b = 10 ========= L = 2*6 + 2*10 = 32 ===================
16 mar 22:10
mateusz:
Dzięki
16 mar 22:42