q
zosia: 1.Jeśli 2+4+6+…+2n=420, to liczba n jest równa?
2. trzy liczby x−2, x+2 i 3x−2 sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego , gdy : odp . x=0 lub
x=6
3. beata wydała wszystkie swoje oszczędności w ciągu pięciu dni wakacji . każdego dnia wydawała
ona 2 razy wiecej niz dnia poprzedniego . trzeciego dnia wydała 20 zł . oszczędności beaty to
kwota?
prosze o pomoc w tych zadaniach
29 lis 14:10
zosia: proszę o pomoc
30 lis 15:52
Asia: w zadani drugim kozysztas z b2 = a * c
30 lis 15:59
kaz: 1)
| | 2a1+(n−1)r | | 2*2+(n−1)2 | |
Sn=420= |
| n= |
| n⇒n=20 |
| | 2 | | 2 | |
30 lis 16:01
kaz: 2)
(x+2)
2=(x−2)(3x−2)
x=0⋁x=6
3)
a
3=a
1q
2
20=a
12
2⇒a
1=5
| | 1−qn | | 1−25 | |
S5=a1 |
| =5 |
| =155 |
| | 1−q | | 1−2 | |
30 lis 16:23
zosia: dzięki

a moze umie ktos zrobic to 3 ?
30 lis 19:17
BiebrzaFun : q=2
a
3=20
a
3=a
1*q
2⇒20=a
1*4⇒a
1=5
30 lis 19:35