Wektory. Składowe promieni
Dawid: Witam
Mam pytanie jak wyznaczyć składowe promieni wektora czyli r1, r2, r3 ?
Wiedząc że
P1−=[0,−3,−6]
P2−=[4,0,−6]
P3−=[4,0,0]
Dziękuje za pomoc
16 mar 20:58
daras: chodzi ci o długości
16 mar 21:06
Dawid: Prawdopodobnie oto chodzi bo w podręczniku mam to napisane tak jak napisałem . Muszę obliczyć
r1, r2, r3 aby wyznaczyć moment główny M0
16 mar 21:12
16 mar 21:25
Dawid: jest to wektor wodzący
16 mar 21:48
daras: momenty są wektorami i liczy się je wyznacznikami, tak jak to masz pokazane właśnie na tej
stronie
a r1, r2 i r3 to są wersor czy jednostkowe wektorki kierunkowe poszczególnych osi
r1 =[1,0,0] itd
17 mar 10:12
Dawid: czyli jest to współrzędna wektora?
17 mar 10:12
daras: nie, współrzędne masz np tutaj: [0,−3,−6]
Px = 0, Py =−3, Pz = −6
17 mar 11:20
daras: czyli P
→ = −3r
2→ −6r
3→
zwykle wersory oznacza się literami: i,j,k ale autor podręcznika widać chciał być
oryginalny
17 mar 11:21
daras: wróć

doczytałem... r
1 ...to jest ramię siły P
1 ..itd
więc dalej liczysz z definicji−wyznacznikiem
17 mar 12:05
Dawid:

Rozumiem, mniej więcej. Dziękuje
Mam takie pytanie, zadanie. Może ktoś będzie wiedział.
Znaleźć wypadkową i jej położenie
Rysunek powyżej
Wpierw muszę wprowadzić układ współrzędnych ? Gdzie najlepiej i jak wprowadzić taki układ?
17 mar 18:01
Dawid: Ktoś wie ?
17 mar 20:12
Dawid: 
?
18 mar 18:41