równanie?
tajemnicza: Marta ma pięć razy więcej braci niż sióstr, a jej brat Tomek ma dwa razy więcej braci niż
sióstr. Ile osób jest w tej rodzinie?
16 mar 20:46
daras: 9
16 mar 20:54
daras: 5(s−1) = b
b −1 = 2s
czyli braci jest 5 a sióstr 2 + oczywiście ojciec i matka = 9
16 mar 20:55
daras: a moze jeszcze żyją dziadkowie ?
16 mar 20:56
tajemnicza: juz rozwiązałam
16 mar 20:57
pigor: ..., niech
x,y=? − liczba sióstr i braci, to
2+x+y= ? − szukana
liczba osób wraz z rodzicami, to z tego co mówi Marta (ma x−1) sióstr
i Tomek (ma y−1 braci) mamy np. taki układ równań :
y=5(x−1) i y−1=2x ⇔ y=5(x−1) i y=2x+1 ⇔ 5x−5=2x+1 i y=2x+1 ⇔
⇔ 3x=6 i y=2x+1 ⇔
x=2 i y=5, więc aż
9 osób liczy ta rodzinka. ...
16 mar 21:09
pigor: ..., o

za długo się...

"grzebałem"; przepraszam ..
16 mar 21:11
daras:
16 mar 21:16