aa
Hugo: PYTANIE
CAŁKOWE
mamy wzory
http://scr.hu/2pdc/nhyhh
| dx | |
∫ |
| = arcsin(x/a) + C |
| √a2 −x2 | |
∫U{dx}{
√x2+q = ln|x+
√x2+q| + C // p może byc liczbą ujemną
spekuluje
przyjmijmy takie
równanie
| dx | |
(−1) * ∫ |
| to by sie równało z wzoru #1 = (−1) * arcsin(x/a) + C |
| √a2 −x2 | |
przekształcając jednak
| dx | | dx | | dx | | dx | |
(−1) * ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| |
| √a2 −x2 | | −√a2 −x2 | | √−a2 +x2 | | √x2−a2 | |
=
∫U{dx}{
√x2+(−q) gdzie a
2 = q
zatem = ln|x+
√x2+(−q)| + C
16 mar 20:30
MQ: Jakżeś wlazł z minusem pod ten pierwiastek?
16 mar 20:35
Hugo:
zapomnijcie
16 mar 20:38