Proszę o pomoc kochani forumowicze !! :(
Głupiutka : Bardzo bym prosiła o pomoc w przebiegu zmienności funkcji x−1/x2+3x−4
16 mar 20:19
16 mar 21:02
Janek191:
Tu nie ma funkcji !
| | x − 1 | |
f(x) = |
| ? |
| | x2 + 3 x − 4 | |
16 mar 21:22
qqaazzxx: To tu chyba trzeba policzyć pochodną określić dziedzinę funkcji i pochodnej wyliczyć miejsca
zerowe pochodnej i tabelką potem. Pochodna takiej funkcji to m−mianownik l−licznik
16 mar 22:01
qqaazzxx: | | x−1 | |
Ale to się chyba też da i bez pochodnej bo f(x)= |
| więc dziedzina to R−{−3,1} i |
| | (x−1)(x+3) | |
| | 1 | |
ta funkcja przyjmuje postać |
| no i to hiperbola przesunięta o 3 w lewo narysuj sobie i |
| | x+3 | |
określ przebieg zmienności
16 mar 22:06
Janek191:
( x − 1)*( x + 3) ≠ x2 + 3 x − 4
16 mar 22:13
qqaazzxx: Oj pomyłka zamiast x+3 powinno być x+4 więc przesunięcie hiperboli o 4 w lewo a nie 3
16 mar 22:27
5-latek: badanie przebiegu zmiennoci funkcji
1. Wyznaczyc dziedzine funkcji
2. Wyznaczyc punkty przeciecia wykresu z osiami ukladu wspolrzednych
3. Zbadac parzystosc. nieparzystosc i okresowosc funkcji
4. Zbadac granice funkcji na koncach przedzialu(przedzialow wyznaczonych przez dziedzine
funkcji
5. Znalezc asymptoty wykresu funkcji
6. Wyznaczyc pierwsza pochodna funkcji w punktach w ktorych ona istnieje
7. Zbadac znak pierwszsej pochodnej aby wyznaczyc przedzialy monotonicznosci
8. Zbadac ekstrema funkcji
9. Wyznaczyc druga pochodna funkcji w punktach w ktorych ona istnieje
10. Zbadac znak drugiej pochodnej aby wyznaczyc przedzialy w ktorych ta funkcja jest wypukla
,wklesla , i aby wyznaczyc punkty przegiecia
11. Sporzadzic tabelke zmiennosci funkcji
12. Narysowac wykres funkcji .
Chyba nic nie zapomnialem napisac (duzo czasu minelo
Jak widzisz nie jest to praca na 5 minut tylko conajmniej godzine wiec zagladnij do ksiazki
i licz
16 mar 22:30
Mila:

1)Przekształcić wzór . ( podał qqaazz...)
2) D:
x≠1 i x≠−4
| | 1 | |
f(x)= |
| hiperbola , funkcja znana z LO |
| | x+4 | |
3) Asymptoty :
x=−4 pionowa
y=0 asymptota pozioma.
4) brak miejsc zerowych
5) funkcja malejąca przedziałami.
6) licz granice
16 mar 23:36