rozłóż wielomiany na czynniki pierwszego stopnia
Tequilla: W(x)=2x3−7x2+3x
b)W(x)=3x3+3x2−6x
prosze o pomoc
16 mar 20:16
ICSP: 1. Wyciągnij x przed nawias, resztę doliczysz z delty.
2. Wyciągnij 3x przed nawias, resztę doliczysz z delty.
16 mar 20:18
Tequilla: a) x(2x−7x+3)
delta=√5
x1= −3
x2= −1/2
16 mar 20:25
Tequilla: b) 3x(x2+x−2)
delta√3
x1= −2
x2= 1
16 mar 20:30
Tequilla: jak to dalej zapisać?
16 mar 20:30
ICSP: postać iloczynowa :
ax2 + bx + c jeśli posiada dwa pierwiastki x1 , x2 możesz zapisać w postaci :
a(x−x1)(x − x2)
16 mar 20:32
Tequilla: za a będzie 2 tak?
więc 2(x+3)(x+1/2)
3(x−2)(x−1)?
16 mar 20:36
Tequilla: 
16 mar 20:40
Tequilla: 
16 mar 20:41
Tequilla: nikt nie wie?
16 mar 20:45
ICSP: W pierwszym sprawdź pierwiastki, w drugim źle wstawione do postaci iloczynowej.
16 mar 20:49
16 mar 20:50
Tequilla: 5(x+3)(x+1/2)
3(x+2)(x−1) a teraz?
16 mar 20:54
ICSP: a) źle policzone pierwiastki
b) Ok. Teraz zapisz w(x) po rozłożeniu
16 mar 20:58
Tequilla: weź mi to napisz bo niewiem
16 mar 21:01
ICSP: b) w(x) = 3x3 + 3x2 − 6x = 3x(x2 + x − 2) = x * [3x2 + 3x − 2] = 3x(x +2)(x−1)
a) źle policzone pierwiastki, znajdź u siebie błąd.
16 mar 21:03