Wyznacz średnią, dominantę, wariancję i odchylenie
mario8: Wyznacz średnią, dominantę, wariancję i odchylenie standardowe zestawu danych:
2, 2, 4, 4, 4, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 6, 7, 8, 8
16 mar 20:13
kleszcz: średnia arytmetyczna − sumujesz wszystkie liczby i dzielisz je przez ich ilość.
Dominanta(moda) − to najczęściej występująca wartość(w tym przypadku liczba).
Mediana − to wartość środkowa.
Odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji
Wariancję liczy się tak:
śr2=2*22+3*43+4*53+3*63+72+2*82=?−−−−−dzielisz wynik przez 15
śr=2+2+4+4+4+5+5+5+5+6+6+6+7+8+8=?−−−−−dzielisz wynik przez 15
teraz δ2=śr2−(śr)2=x
δ=√x
16 mar 20:33
16 mar 21:00
16 mar 21:03
daras: już spojrzałem
17 mar 10:08