ciągi geometryczne
Michał: wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego wiedząc że a5−a3=27 i a4−a2=18
16 mar 20:07
ICSP: a5 − a3 = qa4 − qa2 = q(a4 − a2)
16 mar 20:17
Michał: Nie wiem co dalej
16 mar 20:21
ICSP: Dalej podstawiasz wartości i wyliczasz q. Potem z dowolnego równania wyliczasz a1
16 mar 20:36
Michał: Tzn jak mam to wyliczyc?W innych zadaniach prosto szło a tego nie wiem
16 mar 20:41
ICSP: 27 = q * 18
a
4 − a
2 = a
1 * q
3 − a
1 * q = a
1(q
3 − q) i znowu podstawiasz
16 mar 20:43
Michał: A dokładniej co gdzie podstawiam ?3/2 w miejsce q ?
16 mar 20:53
Michał: Więc podstawiłem pod q 3/2 i przeliczyłem reszte. a1 wynosi 9.6 i to dobry wynik. Dzięki za
pomoc
16 mar 21:05