okręgi i kwadraty
Michał:

Witam,
Mam problem z zadankiem.
Na kwadracie o boku a opisano okrąg. W jeden z powstałych odcinków koła wpisano kwadrat. Oblicz
pole tego kwadratu.
Przepraszam, jeśli będę trochę nie aktywny i nie opodiwadał za zadanie, ale mam dzisiaj bardzo
kiepskie połączenie z internetem
16 mar 20:06
5-latek: Tez mam 10 mega z neostrady i tez dzisiaj kicha

Czyba do wrzesnia i sie pozegnam z nimi
16 mar 20:22
Metis: Wolno ładujące się strony to niekoniecznie wina tylko i wyłącznie usługodawcy(ISP)
16 mar 20:26
5-latek: Michal rano i w poludnie smigal jak ta lala
16 mar 20:34
TheSensei: r= a2√2
r−a2= bok małego kwadratu
p= (r−a2)2
16 mar 20:36
Michał: Niie u mnie. Ogarniam całą, jakby to nazwać "informatykę użytkową", w sensie wszystko co jest
potrzebne zwykłemu śmiertelnikowi do użytkowania komputera. Raz tata chciał dorzucić multiroom
do naszej sieci domowej, a że ja nie miałem wyjątkowo czasu(olimpiada), no to przyszli
"fachowcy", zrobili mi totalny bajzel i nie mam ochoty i motywacji tego od nowa wszystkiego
podłączać. I czasem są jakieś kwiatki, bo VDSL u mnie w mieście lubi się wysypać i sieć domowa
także

Wracając. Jakby ktoś miał pomysł na to zadanie to proszę, żeby go podrzucić, bo ja nic tu nie
widzę
16 mar 20:39
Michał: @The Sensei
Zauważ, że mniejszy kwadrat ma wierzchołki na okręgu, a nie poza nim. Tak to bym sobie poradził
16 mar 20:40
TheSensei: Widziałem wcześniej i widzę teraz
16 mar 20:42
TheSensei: zresztą dobrze, że ma na okręgu, bo gdyby było inaczej wtedy byłby problem
16 mar 20:43
Michał: ta sytuacja, którą opisałeś odnosi się do tego przypadku (bok kwadratu jest styczny do okręgu
zewnętrznie)
16 mar 20:56
Michał:

o−mam nadzieję, że widać.
Pewnie
Blue zna odpowiedź, także jakby ją ktoś tu widział, to proszę ją tu zawołać
16 mar 20:58
TheSensei: ok ok, teraz już widzę
16 mar 21:21
Michał: up!
16 mar 22:21
Michał: up!
16 mar 23:01
Michał:

dobra, mam
a−bok dużego kwadratu
b−bok małego kwadratu
| | b | |
czerwona linia od niebieskiego do szarego= |
| |
| | 2 | |
I teraz lecę pitagoraskiem.
| | a | | b | | a√2 | |
(b+ |
| )2+( |
| )2=( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Piękne! Ale to było proste jednak
16 mar 23:20
Michał: Czasami to mi się wydaje, że ja jestem ślepy w tej matematyce, no jak można było tego nie
widzieć
16 mar 23:21
YushokU: Przy okazji zmienię nick ze szczęścia, z okazji skończenia aksjomatu, teraz będę bardziej
rozpoznawalny
16 mar 23:26
Eta:

na szczęście
16 mar 23:32
YushokU:
16 mar 23:34